Regeringen skjuter på gödselskatt

Publicerad

Det blir ingen ny skatt på handelsgödsel för lantbruket förrän tidigast 2017, enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Frågan ska utredas först.

I höstas föreslog regeringen att skatten, som togs bort av Alliansregeringen 2010, skulle återinföras 2016. Den behövdes av miljöskäl, för att minska försurning och övergödning av mark och vatten, skrev regeringen.

Miljö- och klimatminister Åsa Romsons pressekreterare Karl-Johan Bondesson bekräftar att Miljöpartiet är med på noterna.

Skatten skulle dra in 290 miljoner om året till statskassan. Men protesterna från böndernas företrädare har varit stora och i april uppmanade en majoritet i riksdagen, bestående av M, SD, C och KD regeringen att inte återinföra skatten. Regeringspartierna och V röstade emot men regeringen har bytt linje.

-Vi tittade mer specifikt på skatten och den har inte den miljöstyrande effekten. Och då sade vi att vi inte ska införa något bara för att få intäkter, utan miljöstyrande effekt, säger Sven-Erik Buch till TT efter en debatt i riksdagen.

-Det gäller att hitta något som är miljöstyrande och ett bra system för att återföra intäkterna till näringen, säger Bucht och tillägger att det tidigast kan bli aktuellt 2017.

I debatten tog Bucht upp den ändrade planen för gödselskatt som del av en ”oerhört stark signal till landsbygden”.

Gödselskatten

Skatten på gödselmedel slopades 1 januari 2010.

Den togs ut i förhållande till hur mycket kväve och kadium gödselmedlet innehöll.

Den infördes för att minska försurning och övergödning och spridning av tungmetallen kadmium.

Den förra regeringen tog bort den med motiveringen att den inte var effektiv som miljöskatt.

I budgetpropositionen för 2015, som fälldes av riksdagen, flaggade S-MP-regeringen för att skatten ”bör” återinföras 2016.

Nu är regeringens besked att skatten ska utredas och tidigast kan bli av 2017.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.