Foto: SVT/TT.

Regionalt charterflyg allt populärare

Publicerad

I veckan har nya chartermål presenterats i Umeå, Luleå och Skellefteå. Trenden i norr är tydlig – helst inte charter från Stockholm och Arlanda.

Resebyråtjänstemannen Maria Johansson i Skellefteå säger att trenden är tydlig. Stockholm är inte lika populärt längre.

– Nej, vi ser ju att folk helst vill åka från Skellefteå, eller från Umeå eller Luleå, säger

Främsta orsaken är att det är bekvämare att åka direkt.

– Bor man här i norr så slipper man ju övernatta på Arlanda. För en stor familj blir det ganska dyrt.

Lockar med gratis parkering

Trots att det erbjuds väsentligt många fler avgångar från Stockholm, ser en stor researrangör som Fritidsresor en tydlig förskjutning i resevanorna.

– Vi har 50 procents beläggning på flygen från Arlanda, våra deras regionala avgångar är fyllda till 75 procent. Så regional charter ökar, medan Arlanda minskar, bekräftar Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

Luleå och Umeå har en betydande chartertrafik. Skellefteå jobbar på och i all tysthet erbjuder numera den kommunägda flygplatsen en konkurrensfördel.

– Vi har gratis parkering för charterresenärer. Vi gör det för att väldigt många har långt till flygplatsen, säger flygplatschefen Robert Lindberg.

Får ersättning av bolagen

På Arlanda eller andra statliga flygplatser kostar det upp till en hundring per dag att parkera. Det gör betydande kostnader för en charter på 1-2 veckor. I Skellefteå parkerar man gratis.

Men gratis parkering kostar ju för flygplatsen?

– Flygbolagen betalar oss en ersättning för varje passagerare, och vi får fler passagerara. Så där ligger vår vinst, förklarar flygplatschefen Robert Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.