Foto: Carina Oscarsson

Skylten på norrländska får bilister att bromsa

Uppdaterad
Publicerad

I den lilla byn Ultervattnet i Robertsfors kommun, Västerbotten, sitter skylten som på ett lite mer säreget sätt uppmanar bilister att lätta på gasen.

Skyltar med text som ”Kör sakta, lekande barn” är inget ovanligt, men en skylt i byn Ultervattnet har fått många på sociala medier att stanna upp en stund och både kommentera och dela uppmaningen med andra.

Skylten som suttit utanför Carina Oscarssons hus sedan 2012 har visat sig vara effektiv.

– Visst funkar den, folk kör mycket lugnare nu än tidigare. Det är även många som stannar bilen helt för att gå ut och fota skylten, säger hon med ett skratt.

Ville sticka ut

Hon upplevde att de traditionella, massproducerade skyltarna, inte gav någon effekt. Folk saktade inte in, så hon ville ha något som stack ut från mängden.

– Jag ville ha en skylt som stack ut, så jag sökte på nätet och hittade någon liknande som jag gav en mer norrländsk ton, sen hjälpte en kompis mig att trycka den.

Sedan Carina lade upp bilden på Facebook i måndags så har den tagit fart ordentligt och den delas flitigt på nätet.

– Det är tusentals som delat den, otroligt vad fort det går, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.