Tre sporthallar i Umeåområdet blir flyktingboenden. Foto: SVT.

Sporthallar blir flyktingboenden

Uppdaterad
Publicerad

I Umeå har kommunen nu tagit fram tre idrottshallar där flyktingar nu kan få övernatta. Minst 600 platser kan erbjudas – och det redan om några dagar.

Fotbollshallen på Nolia i Umeå, sporthushallen på Ersboda och en mindre lokal på Olofsdalsområdet skall kunna ge minst 600 platser för flyktingar att övernatta på.

– Vi har gått igenom möjligheterna att ordna boende för flyktingar. Det här kan vi ställa upp med på 24 timmars varsel, säger Eva Klingefors socialdirektör i Umeå.

#flykt

Förvarna i god tid

Flyktingsituationen förändras timme för timme, och regeringen talar om ett akut läge. Under måndagen meddelade Migrationsverket Umeå kommun att man kommer att förvarna i god tid om idrottshallar måste tas i anspråk.

Behöver hjälp av frivilliga krafter

I dag kom beskedet att man måste kunna boka av idrottsanläggningar med tre timmars varsel om det behövs som flyktingboende.

– Det beror på hur inströmningen av flyktingar kommer att bli, säger Eva Klingefors.

Redan till helgen kan det vara aktuellt med flyktingar i idrottshallar?

– Det skulle kunna vara det, ja.

Kommunen har också varit i kontakt med Röda Korset för att få hjälp av frivilliga krafter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet