Foto: SVT

”Också damhockey är en kontaktsport”

Uppdaterad
Publicerad

Det förekommer många skador inom damhockeyn, något som inte uppmärksammas på samma sätt som inom herrhockeyn, det menar Ida Sannsell, tränare i Björklövens damlag.

En damspelare som skadas under match kan inte räkna med samma hjälp som en herrspelare – i Riksserien finns varken krav på matchläkare eller ambulans.

Senast i lördags fick Storumantjejen Johanna Olofsson, som spelar för Modo i riksserien, lämna isen med befarad hjärnskakning. Nu har kritiska röster höjts i hopp om att förbundet ska skärpa regelverket.

Lika för alla

”Det förekommer alltså närkamper och kroppskontakt i damhockey och detta i sin tur leder naturligt till skador – på samma sätt som inom herrhockeyn.” Så skriver Ida Sannsell bland annat i en debattartikel idag.

– Det är svårt att som spelare och ledare bedöma hur pass skadad man är, särskilt när det gäller huvudskador. Symtomen vid hjärnskakningar kan oftast visa sig efteråt, säger hon till SVT Nyheter Västerbotten.

Ekonomisk fråga

Det är klubbarna som själva får stå för kostnaderna för sjukvårdsperonal och eventuell ambulans vid matcherna. Och skillnaderna mellan dam- och herrhockeyn förklaras av både förbund och klubbar med ekonomi.

– Det är ju pengar som styr. Grabbarna drar in pengar får vi höra och då har man råd att ha läkare och ambulans på plats, konstaterar Micke Nilsson, headcoach i Modo.

Skadorna ökar

Är det en stor ökning av skador jämfört med tidigare år?

– Ja, eftersom att damhockeyn har fått mer medial publicitet, så blir det automatiskt så att det syns mer, säger Ida Sannsell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.