Foto: Midway Alignment

Svenskt ja till ny färja

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att ställa sig bakom det så kallade Kvarkenprojektet, Midway Alignment. Projektet omfattar bland annat en ny färja mellan Vasa och Umeå.

Regeringen tillstyrker den EU-ansökan om fondmedel som projektet ansökt om. Det är ett av två transportprojekt som fått ja.

– Det är glädjande att regeringen idag kunnat ställa sig bakom ytterligare två projektansökningar som kan bidra till positiv utveckling och arbetstillfällen i Sverige och EU. För att projekten ska kunna gå hela vägen hos EU-kommissionen krävs dock att samtliga parter i respektive projekt kan uppvisa fullständig ansökan och finansiering. Jag hoppas därför nu att båda projekten lyckas med detta och når hela vägen fram, säger infrastrukturminister Anna Johansson i ett pressmeddelande.

Kvarkentrafiken

”Viktigt steg”

– Det är ett oerhört viktigt steg. Det är glädjande att man äntligen förstår vikten av investeringen. Vi har upplevt att vi jobbat i motvind men till slut fick vi med oss regeringen, säger Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) till SVT Nyheter Västerbotten. Läs mer om vad beskedet betyder här.

Finskt stöd krävs

För att projektet ska få EU-stöd krävs att både svenska och finska staten går in med delfinansiering. Finlands regering har hittills sagt nej till projektet. Det har inte funnits med på regeringens lista över projekt som ska skickas till EU-kommissionen. Senast den 16 februari ska ansökningen skickas in till Europeiska kommssionen.

Den nya färjan har sagts kunna skapa 50 000 nya arbetstillfällen i Kvarkenregionen och kosta en miljard kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarkentrafiken

Mer i ämnet