Foto: SVT

Bäst på jämställdhet i TV-rutan

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västerbotten är bäst i klassen när det gäller jämställdhet i rutan. Ett enträget arbete som uppmärksammats över hela landet men även utomlands.

Milla Mølgaard från den danska tidningen Politiken besökte SVT Nyheter Västerbottens redaktion på fredagen. Hon är här för att se och lära sig om jämställdhetsarbetet på redaktionen. För ända sedan 2001 har det räknats på hur många kvinnor respektive män som syns i nyhetsreportagen. Hälften av dom som intervjuas SVT Nyheter Västerbotten är kvinnor, i övriga världen är det bara var fjärde visar en global studie.

Förvånas över skillnaderna

Under sin Sverigeturné besöker Milla Mølgaard också andra svenska redaktioner, bland annat Västerbottens-Kuriren, som också räknar kvinnor och män. Och hon förvånas över skillnaderna mellan Sverige och Danmark.

– Debatten existerar ju aktivt i Sverige, ni pratar om det hela tiden och tar det på allvar. Jag tror att det är ett annat klimat i Danmark. Jämställdhet och feminism har en annan klang i Danmark, säger Milla Mølgaard.

Del av uppdraget

Förra året landade SVT Nyheter Västerbotten på 49 procent kvinnor och 51 procent män i huvudsändningen klockan 18.30.

– Det är en del av vårt uppdrag, att skildra Västerbotten som det ser ut och 50 procent av västerbottningarna är kvinnor, säger redaktionschefen Anders Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.