Banken stänger enda kontoret

Uppdaterad
Publicerad

I sommar stänger Swedbank det enda bankkontoret i skidorten Tärnaby-Hemavan. Storumans kommun är storkund hos banken, och nu kommer krav på att kommunen ska byta bank.

Margareta Sund Banemark har bara en kort promenad till sin bank. Men till sommaren stänger Swedbank i Tärnaby för gott. Hon hänvisas till kontoret i Storuman nästan 13 mil bort.

Det är som om Skellefteåborna skulle tvingas åka till Umeå för att göra bankärenden eller vice versa.

– En katastrof för hela bygden, turistnäring och egna företagare, säger Margareta.

Låg efterfrågan

Swedbank menar att efterfrågan från kunderna inte räcker till två kontor i kommunen. De flesta använder ändå andra tjänster som internetbanken.

Men många i fjällbyn är bekymrade över att kontoret stänger, och riktig oroade över att kontanthanteringen med bankomat och servicebox inte är löst.

– Vi vill att de ska finnas kvar och därför har vi tagit beslut om att tilläggsfinasiera Bankomaten. Vi för diskussioner med Bankomat AB och hyresvärden om det, säger David Melender, marknads- och kommunikationsansvarig på Swedbank Nord.

Kommunen storkund

Storumans kommun är kund hos Swedbank som bland annat sköter om hanteringen av de kommunanställdas löner. Det finns de som tycker att kommunen ska visa musklerna och hota byta bank.

– Som vid barnuppfostran, det är hot eller muta som gäller, säger Margareta Sund Banemark i Tärnaby.

Vid nästa kommunfullmäktige finns bankfrågan på agendan.

– I princip har jag inget mot att titta på det, men samtidigt borde man hitta bättre sätt än utpressning för att lösa banktjänsterna i Tärnaby-Hemavanområdet, säger Storumans kommunalråd Tomas Mörtsell (C).

– Men det är inte så enkelt för en kommun att göra det. Det krävs nya avtal och upphandlingar, fortsätter han.

Swedbank har avböjt att kommentera risken att förlora Storumans kommun som kund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.