Foto: SVT/TT

Överdoserade på anstalt – visiterades inte

Uppdaterad
Publicerad

En fånge på Umeåanstalten smugglade in heroin och tog en överdos. Mannen visiterades inte och nu efterlyser Kriminalvårdens incidentutredare bättre kroppsvisitationer.

Den 5 augusti berättade SVT Nyheter Västerbotten om hur en man skvätte blod, hotade att kasta urin och bet personal i armen inne på Norrlandsuniversitetssjukhus.  Då gjordes en olycksanmälan till Försäkringskassan.

”Just denna del utmynnade inte i någon synlig skada, men risk för blodsmitta. Utöver detta är det psykologiskt påfrestande för personal att utsättas för risk för våld och motvärn.”

Överdoserade heroin

Historien tar inte slut där. Efter tumultet skulle mannen, som vid tillfället var efterlyst, föras till anstalten. Han transporterades dit av polis som meddelade att mannen kroppsvisiterats, något som gjorde att anstaltspersonalen inte gjorde det. Innan mannen skrevs in sattes han i ett besöksrum där han serverades middag.

Då hördes plötsligt en smäll.

”När personal kommer in i rummet satt klienten ihopkrupen på en stol och såg ut att må dåligt, han säger då att han tagit överdos av heroin. Han faller till slut ned på golvet och blir svårkontaktbar”, beskrivs händelsen i kriminalvårdens incidentutredning.

Kräver åtgärder

Ambulans tillkallades och mannen kördes åter till akuten. Han vårdades och svarade omedelbart på behandlingen. Ett urinprov begärdes, handfängslet lossades och återigen uppstod tumult med ett nytt armbett och en ny brottningsmatch.

Kriminalvårdens säkerhetsexpert har tittat på fallet och anser att Umeå anstals ska bli bättre på rutiner kring visitering, oavsett om personen skrivs in direkt eller får vänta på inskrivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.