Foto: SVT

Umeå kommun säljer kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

Ett av ärendena på dagens fullmäktige i Umeå rörde försäljningen av de så kallade Lokstallarna som i nuläget inrymmer en kulturhusförening. Efter en pepparkaksprotest och livlig debatt beslutade fullmäktige att lokstallarna ska säljas.

Ett femtontal personer engagerade i föreningen Umeå Kulturhus uppvaktade politikerna innan fullmäktige drog igång. Med sig hade de ett pepparkakshus designat som Lokstallarna i en sista förhoppning om att hindra en försäljning.

Oklart hur föreningen påverkas

– Vi är här för att visa vad vi tycker om att de förmodligen kommer att sälja lokstallarna, säger Ludvig Widman från Umeå kulturhus och fortsätter:

– Jag känner mig missnöjd med att vi först fick hyra Lokstallarna, nu känns det som att kommunen inte alls tycker om det vi håller på med och vi är lämnade ovetandes om hur vi kommer att kunna fortsätta bruka de här lokalerna vid en försäljning.

”Känns förjävligt”

Ludvig får medhåll av Saga Karlsson, även hon från föreningen Umeå kulturhus som engagerat sig i Umeås gräsrotskultur.

– Jag är här för att se när kommunen troligen fattar beslut om att sälja vårat hus till en privatperson idag, jag tycker det känns förjävligt. Jag tycker inte att det är okej, och jag kan inte bara hålla käften, därför är jag här, säger hon känslosamt.

Lokalerna behövs rustas upp och politikerna tyckte att det skulle kosta för mycket. Först klockan 18 på måndagskvällen tog kommunfullmäktige beslutet att fastigheten ska säljas. 46 ledamöter svarade ja, 14 nej och 4 avstod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.