Tiden knapp för Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Lokstallarna i centrala Umeå står öde och tomma just nu, hyresgästen Umeå Kulturhus som arrangerade Kulturfestivalen förra sommaren får inte bedriva kulturverksamhet där. De har nämligen inte bygglov.

Men efter ett stormöte som hölls den gångna helgen går de vidare med sin ansökan. Dock enbart för en liten kontorsdel av huset, som Umeå kommun har rekommenderat dem att göra. Då är frågan om det alls blir en Kulturfestival sommaren 2015.

– Risken är då att det tar väldigt lång tid, att det tar ett år per bygglov, säger Tobias Andersson, en av medlemmarna i föreningen Umeå Kulturhus. Det är ju de stora hallarna vi helst vill åt, det är ju där man kan bedriva kultur.

Stort intresse

Det finns tre hallar, i den ena vill man ha en scen, i den andra dans och i den tredje kafé. Förra årets Kulturfestival hade runt 2000 besökare och intresse finns redan för att hyra lokalerna.

– Intresset har varit jättestort, vi har haft förfrågningar hela hösten, säger Tobias Andersson.

Kämpar trots motvind

Men den utdragna bygglovsprocessen kan sätta käppar i hjulet för en festival i sommar.

– Det kanske inte går, säger Tobias Andersson. Men vi vill att det ska gå och vi tror att Umeå behöver det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.