Umeåbornas blinkande undersöks

Uppdaterad
Publicerad

Slarv med blinkers i trafiken är det bilförare stör sig mest på ute på vägarna. Det menar Motormännen, som nu undersöker hur bland annat Umeåbornas förmåga, eller kanske snarare oförmåga att signalera i trafiken.

– Tendensen är att när trafiken glesnar så fuskar man mer med användningen av blinkers, säger Christer Nyberg från Motormännen.

De tidiga intrycken i kontrollen är att det finns många som struntar i att använda blinkers. Undersökningen sker över hela landet, och kommer i slutändan att mynna ut i en sammanställning över Svenskarnas blinkeranvändning.

Och Christer Nyberg blir förvånad över vad han ser.

– Jag trodde i min fantasi att fler blinkade, men blir lite beklämd när jag ser hur många som slarvar. Det är väl självklart att man är tydlig i rondeller, säger han.

Och det är just onödiga stopp för bilar som ändå visar sig svänga ut ur rondellen tidigare än väntat som Nyberg tror är anledningen till att slarvet irriterar extra mycket.

Enligt honom är det användandet av mobiltelefoner i trafiken som gör att många inte blinkar.

– Det är inte bra, och jag förstår att folk retar sig på det här, säger Christer Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.