Foto: TT

Ungdomar flög till Amsterdam för att knarka

Uppdaterad
Publicerad

Under en och en halv månads tid har länsbor kunnat flyga mellan Umeå och Amsterdam. Då passade många ungdomar på att åka dit och röka på.

Mellan den 2:a april och den 17 maj i år har Malmö Aviation haft avgångar mellan Umeå och Amsterdam i Nederländerna två gånger i veckan. Vid varje hemkomst har tullpersonal stoppat ungdomar som har rökt på i Amsterdam.

Har rökt på

– På varje ankommande flight har det funnits unga vuxna och ungdomar som varit i Amsterdam och rökt på, säger Martin Peterson, gruppchef på Tullverket i Umeå.

Tullpersonal har misstänkt narkotikasmuggling i samtliga fall, men ingen av ungdomarna har haft droger på sig vid hemkomsten. Flera kroppsbesiktningar har gjorts. 

– Dom har erkänt att dom varit där och rökt cannabis.

– Flera av ungdomarna är helt ostraffade och okända av polisen sedan tidigare, säger Peterson.

Vet föräldrar till ungdomarna om detta?

– Vi har ett samarbete med ungdomsgruppen i Umeå. Dom är informerade om läget på flyget till Amsterdam. 

Liknande tendenser i Skellefteå

Det har är inte första gången som ungdomar reser utomlands för att röka på, enligt Peterson.

– Vi har sett liknande tendenser på flygen mellan Skellefteå och Barcelona och Skellefteå London. Men just Amsterdam är populärt i hela Sverige för det här ändamålet, säger han.

Martin Peterson misstänker att någon klarat sig undan smuggling.

– Vi hade bara två personer vid varje flight, det var många som aldrig hann kontrolleras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.