Foto: SVT

Utländska plockare åker hem

Publicerad

Det låga bärpriset i början av säsongen har lett till att dom fria plockarna, som inte är anställda av nått företag, har gett upp och åkt hem.

Det borde vara full kommers – men istället står travar av tomma lådor hos den lokala bäruppköparen i Hällnäs.

– Ja, det är en väldigt speciell säsong. I början hade vi väldigt många som kom och sålde till oss men det låga priset på åtta kronor per kilo gjorde att många åkte hem, berättar bäruppköparen Krystyna Felczak och fortsätter:

– Det har helt enkelt inte varit lönsamt för folk att stanna och plocka när de måste betala för boende och bensin.

Ovanligt högt utgångspris

Större delen av bärplockarna som åkt hem igen är liksom Krystyna Felczak polacker.

– Men det har också varit plockare här från andra länder som Litauen och Bulgarien, och så har det varit väldigt många från Ukraina. Jag tror att det är många som kommit på grund av kriget där faktiskt, säger Felczak och konstaterar att den stora tillgången på bär i skogarna i år är en av förklaringarna till det låga priset.

Nu är blåbärspriset uppe i 12 kronor kilot och lingonsäsongen står för dörren med ett ovanligt högt utgångspris på 10 kronor kilot – men det är bara ett fåtal utländska plockare kvar.

– Ja det är jättetråkigt faktiskt men så är det och man måste gå vidare och försöka hitta andra lösningar i livet, menar bäruppköparen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.