Foto: SVT.

Utländska psykologer nekas arbeta

Uppdaterad
Publicerad

Utomeuropeiska psykologer som söker legitimation i Sverige tvingas leva upp till föråldrade krav som svenskutbildade psykologer slipper. Det menar Studierektor vid Umeå universitets Psykologprogram, som nu riktar hård kritik mot socialstyrelsen.

– Man har kanske 20- års yrkeserfarenhet utöver sin utbildning, men socialstyrelsen tycker att de måste läsa kursen Socialkunskap för psykologer. En kurs som vi på Umeå universitet inte ger våra studenter, säger Mattias Lundberg.

Föråldrade krav

Det är socialstyrelsen som avgör ifall en utomeuropeisk psykolog som vill arbeta i Sverige har tillräcklig kompetens för att legitimeras. Bland de krav som ska uppfyllas finns att psykologen ska ha klarat vissa kurser i sin utbildning.

– De kraven ställs inte på svenskutbildade psykologer, säger Lundberg.

På univeriteten har man vissa kunskapsmål som ska uppfyllas. En synbart liten skillnad – men effekterna blir stora. De psykologstudenter i Umeå som snart kommer att ansöka om legitimation skulle inte heller godkännas ifall det var upp till socialstyrelsen. Vissa av de kurser som krävs finns inte på utbildningen i Umeå då universitetet inte anser att de behövs.

Mattias Lundberg är mycket kritisk till socialstyrelsens förfaranden. Han menar att psykologer måste mätas efter samma måttstock och att socialstyrelsens krav är föråldrade och i ofas med hur universitetsutbildningarna ser ut idag.

Skarp kritik

Lundberg har talat med flera psykologer som nekats legitimering och anser att bedömningen måste ske enligt samma krav för alla.

– Det här är allvarligt, vi har en myndighet i Sverige idag som uppenbarligen inte förstår hur svensk högskola är organiserad. Det tycker jag är synnerligen märkvärdigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.