V: Mammografi blir avgiftsfri

Uppdaterad
Publicerad

Screening för bröstcancer, så kallad mammografi, kan bli avgiftsfri för kvinnor över 40 år i alla landsting från sommaren 2016. Och preventivmedel gratis för kvinnor under 20 år 2017.

Förslagen finns med i den kommande budgetpropositionen efter krav från Vänsterpartiet i förhandlingarna med regeringen.

V har också fått igenom en satsning på kvinnors hälsa inom primärvården på 130 miljoner kronor nästa år och en engångssatsning på utbildning inom äldreomsorgen på 200 miljoner nästa år.

I dag är det, enligt V, bara landstingen i Stockholm som har avgiftsfri mammografi. Och fyra landsting erbjuder preventivmedel gratis till unga.

– I Norrbotten, som har avgiftsfria preventivmedel, sjönk aborterna med 7 procent det första året det infördes, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för V, på en pressträff.

Bröstcancer är i dag den vanligaste dödsorsaken för kvinnor mellan 50-64 år, men numera överlever också 80 procent av de som drabbas. Ungefär hälften av fallen upptäcks genom mammografi. Men det är cirka 150 000 kvinnor som inte deltar i mammografiundersökningar, många av dem med låg utbildning och inkomst.

– Ekonomin ska inte avgöra om man kan göra mammografi eller inte, säger Ulla Andersson.

Fakta: Förslag för kvinnors hälsa

Förslag som V fått med i den kommande budgeten med bäring på kvinnors hälsa:

Riktad satsning på kvinnors hälsa i primärvården, 130 miljoner per år fram till 2019.

Avgiftsfri mammografi, 100 miljoner 2016, därefter 207 miljoner per år.

Avgiftsfria preventivmedel för unga upp till 20 år, 3 miljoner 2016, därefter 27 miljoner per år.

Utbildning inom äldreomsorgen, 200 miljoner 2016, inget därefter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.