Foto: SVT/TT.

Vallfärdar till monsterfiskarnas sjö

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fiskefeber i Malgomajsjön i Vilhelmina kommun i Västerbotten. Efter två rekordfiskar på raken vallfärdar nu pimpelfiskare till sjön.

Vilhelminabon Kenna Lindström har just dragit upp en fin röding och efter fångsten diskuteras det mellan pimpelfiskarna om det är en äkta röding eller en som som smitit från fiskodlingen i närheten. De flesta verkar överens om att det är pelletsen från fiskodlingen som ligger bakom rekordfiskarna som fångades i januari.

– Det är ju en av Nordens största rödingodlingar och det är klart att det kommer ut mycket mat där. Och sen är det ett visst svinn från odlingen. Fiskarna rymmer ju och då håller dom sig runt där det finns mat, säger Kenna Lindström, fiske-entusiast.

Baddare på dryga 9 kg

I början av januari drog Ragna Asproth från Umeå upp en monster-röding på över åtta kilo, ett rekord för Malgomaj. Men toppnoteringen stod sig bara i några veckor, då en turist från Lettland drog upp en röding som vägde 9,23 kilo. Den största röding som fångats på isfiske i Sverige.

Oroliga över rovfiske

Och rekordfiskarna drar nu rekordmånga pimplare till sjön, från Sverige men även utomlands. Och förutom nedskräpning som redan är ett problem oroas nu lokala fiskare för rovfiske.

– Om det kommer många båtar i sommar som tänker trolla och allt vad dom gör, det är väl en nackdel. Men isfisket ser jag inget negativt med för det är så stora ytor och det är ju så få fiskar man får ändå på isfisket, säger Kenna Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.