Historiskt skyfall i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Vattenskador, översvämningar och många förvånade och genomblöta människor. Ett åskväder på lördagseftermiddagen ställde till det rejält i Sundsvall.

Kraftiga knallar och ett skyfall som övergick i hagel. Det blev en ordentlig vädersmäll för Sundsvall under lördagseftermiddagen. En halvtimmes skyfall räckte för att ställa till det för trafiken.

– Det här är extremt sällsynta regnmängder, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Mest läst 2015 Västernorrland

Brunnslocken lyfte

Under eftermiddagen rapporterades skador och förödelse från flera platser i Sundsvall. Regnet orsakade bland annat vägskador på Bergsgatan en serie vattenskador i byggnader och bostadshus. Parkgatan stod helt under vatten under eftermiddagen, i svackan under järnvägsviadukten var vattnet halvmeterdjupt.

– Brunnslocken lyfte på Bergsgatan på grund av vattentrycket, säger Bosse Elgenström, inre befäl vid Räddningstjänsten.

Vägarna och trafiken drabbades värst. Parkgatan har sedan länge haft problem vid översvämningar och i nya E4-rondellen vid Skönsberg stod vattnet högt.

– E4:an är byggd som ett stuprör till den där rondellen så jag är inte förvånad, säger Bosse Elgenström.

Handlar det om ett ovanligt hårt skyfall eller att infrastrukturen är felkonstruerad?

– I det här fallet är det nog en kombination, säger Bosse Elgenström.

”Kom från ingenstans”

Mats Bergmark, som är vattenexpert och utvecklingsstrateg vid räddningstjänsten, samt Bosse Elgenström är överens om att skyfallet var omöjligt att förutse.

– Det har kommit från ingenstans. Vi har tittat på flera kartor och det har bara uppstått, säger Bosse Elgenström.

– Det bildades plötsligt på grund av hög luftfuktighet. Det verkar vara de allra centralaste delarna av Sundsvall som drabbats hårdast. Vissa platser har fått 50 mm eller mer på bara en halvtimme, säger Mats Bergmark.

– Sannolikheten att de största regnmängderna träffar en mätare är minimal, men vi är upp och nosar på historiska siffror, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Hur kan samhället förbereda sig på sådant här oväder?

– Vi måste försöka dimensionera dagvattensystemen för att vattnet ska rinna undan bättre vid sådana här skyfall. Vi är inte vana vid att hantera detta, det är ett nytt väderfenomen, och det kommer att vara ett långsiktigt arbete att förbereda sig, säger Mats Bergmark

Klimatförändringar

Under seneftermiddagen började vattnet sjunka undan. Men räddningstjänsten är inte säker på att faran är över.

–  Det finns fortfarande risk för att det kan komma mer regn, säger Bosse Elgenström.

– Vi ser en tydlig trend med större regnmängder under sommaren, vad det beror på, om det är klimatförändringar eller något annat, är för tidigt att säga, säger SVT:s Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mest läst 2015 Västernorrland

Mer i ämnet