Som vi berättade igår finns kritik mot bristande utbildning inom polisen i dag.
– Vi är helt överens med skyddsorgansiationen att det finns ett behov av att göra en ordentlig kartläggning utav det här området för att vi sedan ska kunna fatta beslut om vilka åtgärder som är erforderliga, säger Thomas Nilsson, chef för polisens regionala utredningsenhet i Nord.
Omkom efter biljakt
Frågan om poliser och riskabla körningar har aktualiserats i samband med dödsolyckan i Fredrika förra veckan. En polis från Örnsköldsvik omkom ju efter en biljakt som pågått i hög hastighet, mitt i natten.
VAD som exakt hände vet vi inte. Men nu står det klart att arbetsgivaren ska göra en omfattande kartläggning av behovet av körutbildning, när det gäller uttryckning och halkkörning.
Viktig arbetsmiljöfråga
– Det är naturligtvis en viktig arbetsmiljöfråga för vår personal. Många tillbringar mycket tid på våra vägar. Då är det viktigt att vi arbetar medvetet med fortbildningsfrågor så att man har bra förutsättningar. När vi så småningom har tagit fram helheten så ska vi också naturligtvis ta fram de åtgärder som behövs för att vi ska röra oss i trafiken på ett säkert sätt, säger Thomas Nilsson.
Begärt in utredning
Arbetsmiljöverket i Västerbotten, där olyckan inträffade, har begärt in en utredning från polisen i Örnsköldsvik. Man vill där ha svar på vilka faktorer som låg bakom, vilka rutiner man har för biljakter och hur det systematiska arbetsmiljöarbetet bedrivs, med tanke på de allvarliga riskerna. Samtidigt kunde vi igår berätta att det finns brister i rutinerna när det gäller till exempel halkkörning.
– Det sker alldeles för sällan, men det är ju i konkurrens med allt annat som ska göras inom polisen så klart. Meen nog skulle det behövas oftare än i dag, det sker inte med någon kontinuitet. 2001 hade jag själv halkkörning senast, säger trafikpolis Johan Dyrander i Sundsvall.
Bristande halkkörning
SVT: Halkkörning vart fjortonde år, är det tillräckligt?
– Nej, det tycker jag inte är tillräckligt. Det kan säkert finnas enskilda fall där det tagit så lång tid och det är naturligtvis inte bra. Men det finns många utbildningar som faktiskt också genomförts, säger Thomas Nilsson som är chef hos polisen i region Nord.
Arbetsmiljölagen är tydlig. Det är arbetsgivarens ansvar att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Och från Arbetsmiljöverkets sida reagerar man så här på vårt inslag:
”Bör se över”
– Har man halkkörning och den träningen så sällan så tycker jag att man ska se över det. Vi vet också att poliserna kör i högre fart ibland och då måste man se det här som en särskild risk och fundera vad behöver vi göra för att åtgärda det för att ingen ska råka ut för en olycka, säger Annika Schmidt som är sektionschef på Arbetsmiljöverket i Västernorrland/Jämtland.
När det gäller polisens körning, handlar det inte bara om halkkörning utan också om att öva när polisbilarna uppgraderas eller byts ut, säger hon.
– Här behöver man träna både teoretiskt och praktiskt. Hur reagerar de nya fordonen på halka och hur lär man sig vilka grepp man behöver för att häva sladdar. Sedan kan jag tycka att man behöver ha tydliga rutiner för när ska jag INTE dra på och var går gränsen för hur farligt det får bli. Det behöver man också diskutera, säger Arbetsmiljöverkets chef.
Oklara omständigheter
När det gäller dödsolyckan förra veckan är mycket fortfarande okänt.
– Det är alldeles för tidigt i nuläget att lämna några kommentarer kring dom bakomliggande orsakerna till den. Här måste utredningen få färdigställas på rätt sätt, säger Thomas Nilsson hos Polisen.