Den sadistiska pedofilen rymde från rättspsykiatrisk klinik i Sundsvall – efter att ha fått hjälp med att fixa pass. Foto: SVT

Efter pedofilrymningen: Rättspsyk anmäler inte

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) står beredda att granska rättspsyk i Sundsvall efter att en sadistisk pedofil rymde ur deras vård.

Men kliniken i Sundsvall kommer inte att anmäla sig själva.

De anser inte att deras säkerhet har brustit så mycket att det behövs.

Den dömde pedofilen rymde från rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall den 19 maj. Under en permission hos en anhörig i Söderhamn lyckades mannen smita från de två vårdarna som övervakade honom. Det är oklart hur det hela gick till när mannen smet från lägenheten – men det står klart att ledsagarna släppte mannen ur siktet och bröt mot rutinerna. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) uppger för SVT Nyheter att de står beredda att granska rymningen efter att kliniken anmäler sig till dem. Men det kommer inte att ske, uppger rättpsyk.

– I dagsläget har vi tagit ett beslut att inte anmäla oss till IVO. Vi anser att det inte rör sig om en patientskada och därför anmäler vi inte händelsen, säger Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Pedofil på rymmen

Kan anmäla säkerhetsbrister

Men lagen säger annorlunda. Enligt vårdinspektionen ska en anmälan göras, inte bara när det gäller patientskada utan också om det finns säkerhetsbrister i verksamheten.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter kring brister i säkerheten på en rättspsykiatrisk avdelning framgår det att enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska ”en anmälan göras till IVO om någon har drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av annan allvarlig skada än vårdskada till följd av säkerhetsbrister i verksamheten”. *

Trots att rymningen innebär en säkerhetsbrist och också en risk för tredje part i och med att en farlig pedofil är på fri fot, så vill ni inte anmäla er själva?

– Nej, det är beslutet vi har tagit, säger Bengt Eriksson.

Befinner sig i Europa

Britta Olofsson, inspektör på IVO vill inte kommentera beskedet att rättspsyk valt att inte anmäla sig själva.

Man kan anmäla händelser som medför allvarlig skada. De skulle kunna anmäla sig enligt föreskriften kring brister i säkerheten. De handlar om att vårdgivaren ska se till att man inte kan bli fritagen eller rymma, säger hon.

Den förrymde mannen är dömd för sadistiska sexbrott mot barn och anses farlig. Enligt polisen befinner han sig nu i Europa. Dit har han lyckats ta sig eftersom rättspsyk ledsagade honom till passinspektionen ett par dagar innan rymningen och ett fel i polisens system gjorde det möjligt för honom att få ut ett pass trots att hans passansökan enligt lag skulle ha avslagits med tanke på hans dom.

Vårdarna jobbar kvar

Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall utför nu en internutredning kring händelsen som väntas bli klar efter sommaren, uppger Bengt Eriksson. Han säger också att de vårdare som ledsagat mannen till passinspektionen och under rymningen jobbar kvar och man planerar inga personalförändringar. Däremot har man skärpt sina rutiner kring övervakade permissioner.

*Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:9 Säkerhet vid sjukvårdsinrättningar som ger psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård samt vid enheter för rättspsykiatrisk undersökning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofil på rymmen

Mer i ämnet