Hotas av 20 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds en öppningsförhandling i målet om den terroristmisstänkte miljöpartisten och kommunpolitikern Angel Villaverde från Sundsvall.

Angel Villaverde greps på Limas flygplats i julhelgen när han rest till Peru för att besöka sin sjuka mamma. Han misstänks för terroristrelaterad brottslighet långt tillbaka i tiden. Idag ska fallet tas upp i en peruansk domstol.

– Enligt den information som vi har så ska det hållas öppningsförhandlingar den 11:e februari, säger Katarina Byrenius Roslund som är presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

fallet villaverde

Hon förklarar att UD inte har någon information om den exakta gången i de peruanska rättegångsförhandlingarna men meddelar att UD kommer att ha en representant på plats vid förhandlingen.

– Ja, vi har information om att Sveriges konsul i Lima ska närvara vid öppningsförhandlingarna, säger hon. 

Snabb process

Att processen kommit igång så pass snabbt kan bero på den uppmärksamhet fallet fått från politiker i Sundsvall.

– Angels advokat i Peru har uppmanat politikerna i Sundsvall att gärna skicka brev för att be om att få till en snabb rättegång och en snabb och rättssäker process och komma vidare, säger Johanna Thurdin som sitter i Miljöpartiets styrelse i Sundsvall.

Begränsad kontakt

Angel Villaverde har fram till nu suttit häktad i ett fängelse en timmes bilfärd från huvudstaden Lima och kontakterna med omvärlden har varit mycket begränsade. Hans egna reaktioner på att rättsprocessen nu ska komma igång är hittills okända.

– Det är svårt, han har inte kontakt med omvärlden, så jag vet ingenting, säger Johanna Thurdin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

fallet villaverde

Mer i ämnet