Överväger skadeståndsmål i Petersvik

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun överväger en skadeståndsprocess mot ett värderingsföretag som prissatt en villa i Petersvik. Företaget anses ha övervärderat en fastighet i området och drivit upp priserna.

Värderingen är viktig när mark och miljödomstolen nu ska fatta beslut om inlösen av de fem sista fastigheter i Petersvik. Kommunen är beredd att betala nära 37 miljoner medan fastighetsägarna begärt 76 miljoner.

Illa utförd värdering

Som stöd för sin argumentation har fastighetsägarna hänvisat till kommunens köp av Villa Granli i Petersvik 2011. Priset fastställdes till 7,5 miljoner vilket kommunen idag anser vara ett överpris till följd av en dålig utförd värdering.

Petersvik

– Om vi förlorar i mark och miljödomstolen utesluter jag inte en skadestpndsprocess mot värderingsföretaget. Bevisföringen blir sannolikt svår men jag utesluter inte en skadeståndstalan, säger Mikael Ålund, stadsjurist i Sundsvalls kommun.

Affektionsbonus

Problemet i sådan process blir att förklara hur det kom sig att kommunen godtog värderingen och betalade ut 7,5 miljoner för Villa Granli för att sedan säga att det rörde sig om en övervärdering.

– Vi måste förlita oss på den kompetens vi anlitar och det var i det här fallet värderingsföretaget, säger Ålund.

Villa Granli var en av de första fastigheterna i Petersvik som löstes in av Sundsvalls kommun i syfte att bereda mark för den nya logistikparken i området. Priset 7,5 miljoner har dock använts som referenspunkt när de sista fastighetsägarna i området får sina fastigheter tvångsinlösta. Marknadspriset sätter nivån med en affektionsbonus på  ytterligare 25 procent. Därutöver tillkommer flyttkostnader och övriga omkostnader i samband med avflyttning.

Affektionsbonus är kommunens begrepp i sammanhanget vilket en markägare i området anser vara vilseledande. Han menar i ett mail till SVT att det är en expropriationsersättning som syftar att kompensera för skatteeffekten av en inlösen, det vill säga en kompensation som syftar till att göra fastighetsägarna skadelösa till följd av tvångsinlösen.

Advokaterna – sju miljoner kronor

Sundsvalls kommun har ansett att nära 37 miljoner är en rimlig kostnad för att lösa in de sista fastigheterna medan fastighetsägarna hänvisat till kommunens köp av Villa Granli och begärt  samma nivå på ersättningen. Omräknat blir det 76 miljoner enligt fastighetsägarna och deras juridiska ombud. Avgörandet vilar i mark och miljödomstolens händer.

Samtidigt har det nu blivit klart att Sundsvalls kommun ska betala sju miljoner för fastighetsägarnas juridiska ombud i domstolen. Eftersom det är kommunen som driver frågan om tvångsinlösen hamnar hela notan på kommunen och skattebetalarna. Därutöver tillkommer kommunens egna processkostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petersvik

Mer i ämnet