Rättspsyk ändrar sig om pedofilrymning

Uppdaterad
Publicerad

Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall kommer att anmäla sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter fallet gällande den 49-årige pedofilen som rymde i maj.

Men det var inget man från början tänkte göra. Som SVT Nyheter kunde berätta tidigare i juni så sade man på rättspsyk att man inte tänka anmäla sig själva till IVO, trots att myndigheten stod redo att granska dem.

Så här sade man då:

Pedofil på rymmen

– I dagsläget har vi tagit ett beslut att inte anmäla oss till IVO. Vi anser att det inte rör sig om en patientskada och därför anmäler vi inte händelsen, säger Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Tänkte inte anmäla först

Men nu låter det annorlunda. Dagen efter att man kunde gripa den förrymde pedofilen i Antalya i Turkiet lät rättpsyk meddela att man tänker anmäla sig själva.

– Vi har bestämt oss för att göra det. Vi har pratat med IVO och vi har tagit det beslutet. När det gäller Lex-Maria så är det egentligen patientskada som gäller. Här har vi ju inte en patientskada, men man får bedöma fallet som så speciellt att vi gör det ändå, säger Bengt Eriksson, stf verksamhetschef på rättpsykiatriska regionskliniken i Sundsvall.

Nästa vecka

Man är just nu i processen att anmäla sig. Enligt Bengt Eriksson så kommer anmälan att ske någon gång i början på nästa vecka.

Vad fick er att ändra er?

– Ja, det är storleken på det hela, plus att IVO själv tyckte att det vore en bra idé. Vi kommunicerade med dem, säger Bengt Eriksson.

Granska utomifrån

Ytterligare en anledning till att man nu tänker anmäla sig är att man vill att en utomstående myndighet ska granska ärendet.

– Man gör en anmälan, sedan får en annan myndighet titta på vårt agerande. Det finns ju en fördel med att det är så.

Men varför anmälde ni er inte på en gång?

– Därför att det inte är en patientskada. Det var det inte i det här läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofil på rymmen

Mer i ämnet