Skog istället för olja

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Örnsköldsvik ser skogen som ett alternativ till oljan – men omställningen kräver dyra investeringar.

Forskningsföretaget SP Processum, baserat i Örnsköldsvik, driver utveckling och forskning inom bioraffinaderiområdet. Konceptet bygger på att tillvarata alla delar av skogsråvaran och utveckla nya produkter – bland annat ur restströmmar från massaindustrin.

– Drivkrafterna för oss är klimatfrågan, säger VD:n Magnus Hallberg.

#vårtklimat-västernorrland

– Vi kommer att behöva fasa ut de fossila bränslena och råvarorna med förnyelsebara. Och skogen har definitivt en viktig roll här – allt man kan göra av olja kan man också göra av skog.

Tekniken finns redan

Det handlar till exempel om att ersätta oljan i plaster, kemikalier och drivmedel. Tekniken finns redan i många fall – men för att kunna producera i större skala krävs stora investeringar. Och här efterlyser branschen hårdare politisk styrning.

– Problemet är att många av de här skogsbaserade lösningarna inte kan konkurrera fullt ut med oljan och det handlar nog i dagsläget mycket om att oljan är för billig, menar Magnus Hallberg.

– Som vi ser det bär inte oljan sina nedsmutsande kostnader. Marknaden löser förmodligen inte det här, utan man kommer att behöva någon typ av politisk inblandning för att skapa förutsättningar.

”Industrierna med på tåget”

I dag är det få fabriker som förädlar alla delar av skogsråvaran. Domsjö industriområde är ensamma längs Norrlandskusten och ett av få bioraffinaderier i världen. Men en förändring är på gång i branschen – det menar man på SP Processum.

– För tio år sedan var vi ganska ensam om att prata om bioraffinaderi. Nu pratar i stort sett alla de stora aktörerna om den här omställningen och jag tycker definitivt att industrierna är med på tåget. Nu får vi också hoppas att vi får se action, säger Magnus Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat-västernorrland

Mer i ämnet