Timråelev hemma från skolan i tre år

Uppdaterad
Publicerad

En elev i Timrå kommun har snart varit hemma från skolan i tre år. Nu ifrågasätter Skolinspektionen om kommunen har den kompetens som krävs. 

I somras var Skolinspektionen på en grundskola i Timrå kommun i ett annat ärende. Då upptäckte de att det fanns en elev som inte varit på skolan på två och ett halvt år.

– Det är ju jätteviktigt att skolan tidigt uppmärksammar om en elev har stor frånvaro, så att man tidigt kan sätta in åtgärder. Det vi kan se i våra ärenden det är att det kan bli svårare ju längre tid man är frånvarande från skolan, ju svårare kan det bli, säger Eva-Lena Ölund Brändström, enhetschef för enheten för anmälningsärenden på Skolinspektionen i Umeå.

Skolfrånvaro

Nu har det snart gått tre år och eleven är fortfarande hemma från skolan.

– Så lång tid i en ung människas liv, det är för långt. Vi måste bli duktigare på det här, säger Krister Håkansson (V),  ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Timrå kommun.

Eleven har efter utredningar redan i förskolan haft anpassad undervisning, men varit helt frånvarande från skolan sedan vårterminen 2013. Skolinspektionens bedömning är att även om skolan försökt göra förbättringar i skolsituationen har det varit långt ifrån tillräckligt. De saknar en grundlig utredning av orsakerna till frånvaron.

– Man kan se i våra ärenden att de ger upp för tidigt. Ibland tycker de att de har gjort allting och då är det viktigt att ta in hjälp utifrån, säger Eva-Lena Ölund Brändström.

– Man måste hela tiden söka nya lösningar. Då får man titta hur det fungerar i andra kommuner, i värsta fall kanske man måste skicka barn till ställen som är duktiga på det här. Klarar inte vi det, så måste vi leta andra lösningar. Men i första hand ska vi klara det här själv och det ska vi göra, säger Krister Håkansson (V).

Enligt skollagen har barn i Sverige skolplikt och rätt till utbildning. Även om föräldrar har ansvar för barns skolgång, har skolan och kommunen en skyldighet att se till att eleverna får utbildning.

– Ja, skolan har ett stort ansvar för att alla elever ska fullgöra sin skolplikt och ges förutsättningar att klara grundskolan. Det innbär att det ges det stöd eleverna behöver, de anpassningar som behövs, att ge alla elever förutsättningar, säger Eva-Lena Ölund Brändström.

Skolinspektionen har i sin utredning kommit fram till att Timrå kommun i det här fallet, med en elev som varit frånvarande i tre år, inte följer lagen.

– Jag tänker att vi har misslyckats lite grann, att vi måste bli mycket bättre på det här och vi jobbar febrilt med det, säger Krister Håkansson (V), Timrå kommun.

Men hur mår en elev som har varit borta så länge? Hur mår eleven och hur mår familjen?

– Det kan jag inte säga, för det vet jag inte. Men jag kan ju gissa, avslutar Krister Håkansson (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolfrånvaro

Mer i ämnet