Trädhusen blir fler

Uppdaterad
Publicerad

Nästa hus ska locka turister året runt och nu vill kommunen marknadsföra Ånge med de udda formerna.

SVT Västernorrland har tidigare berättat om trädhusen i Haverns övärld. Projektet började som ett ekoturismbygge i regi av franska arkitektstudenter uppbackade med EU-pengar.

Föreningen tog över

Nu flera år senare är arkitektstudenterna borta och stödpengarna från Bryssel likaså. Den ekonomiska föreningen Öarna slutförde uppdraget och planerar nu för premiärsäsongen.

–Vi ska koppla in vattnet som drivs av solceller och en gasolspis ska på plats, sen är allt klart för uthyrning, säger Örjan Gunnarsson ordförande för Öarnas ekonomiska förening.

Kommunen går in

Den dryga EU-miljonen räckte inte hela vägen och i våras gick Ånge kommun in med en slant för att projektet skulle kunna slutföras. Motkravet var att kommunen skulle få marknadsföra sig själv med hjälp av kojan och dess udda form.

– Drömmen är ju att få hit lite folk så vi kan visa upp den fina naturen som finns här och att det kan skapas några arbetstillfällen, det är ju första året vi hyr ut så vi får se, säger Örjan Gunnarsson.

Ska locka vinterturister

Men redan nu är bygglovsansökan för ett andra hus inlämnat. Tanken är att den nya trädkojan ska kunna husera turister även på vintern.

–Det här första bygget har varit ett hellsike att sätta upp så att att tilläggsisolera är det inte tal om, när vi nu bygger nytt vill vi kunna locka med bland annat scootersafari och vinterfiske, säger Örjan Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.