Varg rev sju får i Indal

Uppdaterad
Publicerad

Sju får dödades av varg i Baggböle, Indal, i helgen. Fler observationer har gjorts och Länsstyrelsen uppmanar nu djurägare till extra tillsyn.

Det var under natten mot i lördags som angreppet skedde.

Fårägaren Patrik Glamsjö i Baggböle kunde under helgen konstatera att sammanlagt sju av hans får rivits till döds inne i hagen.

– De ligger väldigt oländigt till, säger Patrik Glamsjö till SVT Västernorrland.

Länstyrelsen har gjort besiktning på platsen och konstaterat att det med allra största sannolikhet rör sig om ett vargangrepp. I samband med besiktningen flåddes också de döda djurkropparna.

Kraftigt angrepp

– 100 procent säker kan man aldrig vara, men det här angreppet är så pass kraftigt och våldsamt att det är svårt att tro att det rör sig om till exempel en lösspringande hund, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent vid Länsstyrelsen i Västernorrland.

Det rör sig troligen om en individ. Ytterligare två observationer av en ensam varg har gjorts under veckan i Stavreviken och Lögdö i Timrå kommun.

Extra översyn

Därför går Länsstyrelsen nu ut med en uppmaning till djurägare i Indal och Liden samt i Timrå och Härnösands kommuner att ha extra tillsyn över sina djur.

– Se över stängslen, se till att de fungerar som de ska och att strömmen är på, och – om möjligt – flytta djuren till fållor närmare bostadshusen, säger Gunnar Ledström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.