Båtar satte Kungsör på kartan

Uppdaterad
Publicerad

Det tog nästan 18 år innan företagets bakgrund landade hos Andreas Symeonides. När han började damma av gamla kartongerna med negativ och artiklar hittade han en uppseendeväckande varvshistoria.

Det var inför varvets 100-årsjubileum som Andreas Symeonides tyckte att det skulle sammanställas en skrift. Efter viss övertalning fick han tillåtelse att pausa arbetet för att istället gå igenom ritningar, negativ och artiklar från verksamheten under 1900-talet.

Det gamla arkivmaterialet fanns undanstuvat här och var på varvet och visade sig utgöra ett unikt tidsdokument.

– När man börjar rota i alla tidningsklipp, intervjuer och foton, då börjar man lite fatta vidden av det här, säger Andreas Symeonides.

Resulterade i fotobok

Det som skulle bli en skrift utvecklades till en hel fotobok som på 200 sidor berättar varvets historia i bild och text.

– Det mesta har man väl hört genom åren fast sen har man glömt bort det också så det är en bra påminnelse att ha det i en bok, säger Daniel Schelin.

Familjen Schelin har byggt och restaurerat träbåtar i fyra generationer. På Kungsörs båtvarv lever grundaren Oscar Schelins kärlek till träet kvar men varvets stolta historia är idag för många okänd.

Båtar på olympiska prispallen

Visst har det berättats historier om Oscar, som i sin nit kunde gå ner och göra om ett arbete under kvällen om han inte var nöjd med det som gjorts under dagen och om tävlingsbåtarna som tog sig hela vägen till den olympiska prispallen.

Men tillsammans med fotografier och gamla ritningar har berättelserna hamnat på hyllan och i det närmaste glömts bort – för familjen Schelin är inte de som lever på gamla meriter.

– Nej, det har inte varit någon stor grej. Det är ju det här vi gör, vi jobbar med båtar, så har det alltid varit, säger Daniel Schelin som är barnbarnsbarn till grundaren Oscar.

”Han hade det där lilla extra”

Men Anderas Symeonides tycker att man på ett helt annat sätt borde lyfta fram sin historia. Både för det kulturarv de gamla träbåtarna bär på men också för att entreprenören och båtkonstnären Oscar Schelin är väl värd att berätta om.

– Var han än befann sig så snickrade han båtar och lyckades fängsla människor med det han gjorde. Han hade det där lilla extra som gjorde att hans båtar också fick ett internationellt rykte och även om han är borta nu så fortsätter hans historia och hans bedrifter att fängsla. Det fängslade till exempel mig till att göra boken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.