Fotbollsproffset Niklas Backman om dåtiden och framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Backman om vad han tycker om Djurgården, tiden i Kina och om att vara kontraktslös. – Oavsett var än i världen jag hamnar kommer Västerås alltid vara hemma för mig, säger fotbollsproffset.

Den före detta AIK- och Skiljebospelaren är åter hemma i Västerås efter knappt två år av spel i den kinesiska klubben Dalian Aerbin. En klubb 27-åringen hamnade i efter att AIK sålt honom i februari 2014. Nu berättar han för SVT Nyheter Västmanland om dåtiden, nutiden och framtiden.

– Det är skönt att ha en fast punkt här i Sverige efter äventyret utomlands, säger Niklas Backman.

Att det var en omvälvande tid i Kina råder det inget tvivel om. Ägarbyte i klubben och storpublik.

– När man kör i Kina så kör man all-in. Först hade vi omkring 7000 personer på läktaren, sedan fick vi en ny ägare som rörde runt rejält i klubben. Helt plötsligt kunde det vara 42 000 personer på läktaren, säger fotbollsproffset.

SE MER: ”Jag skulle hellre spela i Skiljebo än i...”

Fotbollsåren mellan 2009 och 2013 spenderade Niklas ”Batman” Backman i Stockholmsklubben AIK. En klubb som alltid kommer ha en speciell plats i fotbollshjärtat.

– Jag fick starka känslor för AIK när jag spelade där så visst finns det vissa klubbar som jag inte skulle kunna tänka mig att spela i, säger han och skrattar.

Så om du skulle få ett erbjudande ifrån konkurrenten Djurgården?

– Nej, jag skulle inte spela i Djurgården. Om jag skulle skriva på för en rivalklubb, så skulle jag ju också stänga dörren för att kunna komma tillbaka till AIK, och det vill jag inte, säger han.

”Hamre IP lär dröja”

Även om Niklas Backman har köpt lägenhet tillsammans med sambon i Västerås, lär det knappast bli spel i Västmanland kommande säsong. Än längre tid lär det dröja innan han är tillbaka där allt startade, hos Skiljebo SK.

– Om jag ska gå dit inom de närmaste åren får de nog gå upp några divisioner, men det hade varit kul att avsluta karriären på Hamre IP. Det är ändå där som jag gjorde mina första A-lags matcher, säger det än så länge kontraktslösa fotbollsproffset Niklas Backman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.