Foto: Robert Gustavsson/Svt

En halkolycka var tionde minut

Uppdaterad
Publicerad

I början av november kom den första riktiga halkan i Västerås och det märktes, även på ortopedmottagningen.

På morgonen mellan 08:00-12:00 tog akutmottagningen emot en patient var tionde minut i snitt med halkrelaterade skador. När dagen var över hade ortopeden på Västmanlands sjukhus över 63 patienter. Hälften hade sökt sig dit för olika former av halkolyckor – en dubblering mot normalläget.

– Just den här dagen var det mycket cykelolyckor och det betyder oskyddade trafikanter som halkar och slår i backen. Då är det handleder och fotleder, knäskador är inte heller ovanligt. Det finns faktiskt ingen gräns för hur trasig man kan bli bara genom att halka och slå sig, säger Ulf Sköld, ortopedkliniken på Västmanlands sjukhus.

Vinter i Västmanland

Kvinnor är tredubbelt drabbade

– Kvinnor får en sämre benkvalitet än män med tiden. Och det kombinerat med att kvinnorna är piggare högre upp i åren och rör mer på sig mer är en jobbig kombination. Tittar man på ålderstatistiken så finns en klar överrepresentation av kvinnor i de äldre åldersgrupperna som behöver ortopedisk behandling, säger Ulf Sköld.

Det helt avgörande är valet av aktivitet när det är halt 

– Om man ser till akutflödet av ortopediska patienter så hänger det mesta ihop med aktivitet, det är väldigt få som ramlar och bryter fotleder av att sitta och titta på TV, vi ser direkt om det är ett stort sportevenemang på TV, som till exempel under fotbolls-VM eller något annat publikt så kan vi ha perioder på akutmottagningen där vi i praktiken är helt utan ortopediska patienter, säger Ulf Sköld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter i Västmanland

Mer i ämnet