Foto: SVT

Gasoltuber trolig orsak till explosion

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer skadades vid en kraftig explosion i ett bostadshus i Arboga. Mycket talar för att det är gasoltuber i ett källarutrymme som orsakat smällen, som ledde till kraftiga skador på trevåningshuset.

Polisen har startat en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Men enligt talespersonen Lisa Sannervik finns i nuläget ingen misstänkt person.

Dörrar och fönster slets loss i explosionen, och för Bärgslagsbladet Arboga Tidning berättar Tina Vyytala Joelsson, som bor i huset, hur allt skakade.

– Jag är helt chockad, säger hon.

Dörren blåstes ut

En man berättar att han låg på sin soffa och lyssnade på radio när ytterdörren plötsligt blåstes ut.

– Jag hörde bara en kraftig dov smäll. Sedan flög dörren. Jag har fortfarande svårt att höra, säger han.

Sammanlagt finns ett 15-tal lägenheter och flera företag i huset, som är utrymt och fortsatt avspärrat. Kommunen hänvisar till en byggfirma för hjälp med tillfälligt boende.

Ett äldreboende i närheten evakuerades också, men samtliga boende har kunnat flytta tillbaka dit. Conny Larsson, styrkeledare vid räddningstjänsten, säger att fyra personer skadades, skriver Bärgslagsbladet Arboga Tidning.

– Det handlar om lättare skador, skärsår och så vidare, säger han till tidningen.

Polisen kunde bara bekräfta att två personer skadats lindrigt.

Riskfritt enligt bombgrupp

Bombgruppen från Stockholm ryckte ut till Arboga, men lämnade huset efter en genomsökning. Slutsatsen var att det inte finns någon risk för fler explosioner.

Efter beskedet minskade polisen säkerhetsavspärrningarna kring huset, som till att börja med var på 300 meter.

Larmen om explosionen kom vid 18.40-tiden i går kväll, och polisen hade i natt en bra bild av var i källaren den startade. Men det var inte känt om vem som kan ha förvarat gasoltuber där eller om det fanns tillstånd för gashantering.

– Vi är inte där i utredningen ännu, säger Lisa Sannervik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.