Foto: Madeleine Longo/SVT

Hälften blinkar inte ur rondell

Uppdaterad
Publicerad

Västerås Trafiksäkerhetsförening vill göra trafiken vänligare i Västerås. I den senaste mätningen de gjorde visade det sig att hälften av bilisterna inte blinkade höger när de körde ut ur en rondell.

Tidigare under våren och sommaren har Västerås Trafiksäkerhetsförening bland annat gjort mätningar i tätort för att se om bilisterna håller hastigheten och om folk stannar vid vid rött eller gult ljus.

I den senaste mätningen upptäckte de att fler än hälften av trafikanterna inte blinkar höger när de ska köra ut ur en rondell.

Visar inte sin avsikt

Under de två timmar som mätningarna gjordes var det omkring 5.100 fordon som passerade, varav 2.386 som blinkade ut ur rondellen. Det innebär att 46 procent av bilisterna valde att inte påvisa för andra trafikanter vad de hade för avsikt.

– Många blir irriterade på de som kör inne i rondellen när de inte talar om vad de ska göra med sin ratt, säger Sven-Gunnar Wallin, ordförande i Västerås Trafiksäkerhetsförening.

Lärt sig olika

Det är många som inte har koll på vad det är som egentligen gäller i en cirkulationsplats. Man ska alltid visa andra förare när man ska ur rondellen genom att blinka höger. 

– Jättemånga berättar att de lärt sig att köra på ett visst sätt när de själva tog körkort, men det är många som inte vet vilka regler som gäller nu. Om alla skulle följa de nya reglerna skulle det bli bra , säger Sven-Gunnar Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.