Landstinget satsar stort på solel

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar landstinget Västmanland på solel. En ny vårdbyggnad ska byggas i Västerås och drivas av solceller, och det ska även ambulansstationen i Köping. Men regeringens nya förslag att införa skatt för anläggningar större än 144 kilowatt får kritik.

– Vi ska ha möjlighet att producera förnybar energi. Att betala energiskatt för el som man producerar själv till sitt eget hushåll är ungefär lika som att beskatta sina egna odlade grönsaker. Det är helt fel miljömässigt och skattemässigt, säger Andreas Porswald (MP) , fastighets- och miljölandstingsråd.

Ett förslag från regeringen, som innebär att införa en energiskatt på solel, är ute på remiss till 4 maj.

– Enligt regeringen ska anläggningar större än 144 kilowatt betala cirka 30 öre mer i skatt och det är inte bara landstinget, utan även andra kommuner och privata fastighetsägare som drabbas av den här eventuella skattehöjningen, säger Andreas Porswald.

Västmanlands sjukhus Västerås drivs i dag delvis av solel och landstinget Västmanland vill satsa mer på den typen av förnybar energi. En ny byggnad ska byggas, där palliativ vård ska bedrivas, och på taket ska det sättas upp solceller. Även ambulansstationen i Köping ska drivas av solel.

I veckan kommer politikerna inom landstinget diskutera frågan och fler satsningar kan bli aktuella i framtiden.

– Vi vill ha råd att göra de här solcellsinvesteringarna. Det är bra för landstingets långsiktiga ekonomi, och även för att minska våra klimatutsläpp, säger Andreas Porswald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.