Foto: Robert Gustavsson SVT

Mårts: ”Jag ska försöka behålla jobbet i två VM till”

Uppdaterad
Publicerad

De är inte alltid överens och tycker lika, men vänskapen de har till varandra och glädjen för ishockeyn går inte att ta miste på. Det går heller inte ta miste på att två av dem pratar lite mer kravlöst än den tredje.

SVT Nyheter Västmanland har stämt träff med tre förbundskaptener, alla bosatta i Västerås, för att prata om hockey-VM. Det är Anders ”Ankan” Parmström, Curt ”Curre” Lundmark och Pär Mårts. Två har pensionerats och en är på väg till VM i ishockey i Tjeckien, som förbundskapten för Tre kronor.

Hur ser ditt kontrakt ut Pär?

Tre Kronor

– Det ser bra ut, ett år till på mitt kontrakt, två VM till alltså, säger Pär Mårts.

Är det lagom?

– Jag förstår inte varför man ska vara kvar ett visst antal år. Jag hoppas att min arbetsgivare mäter mig i vad jag åstadkommer om det så är fem eller tio år spelar ingen roll, säger Pär Mårts.

– Det kanske är lite skillnad nu, Pelle, det är mycket större omsättning på spelarna. Du får ju mycket nya spelare och det kan det bli så att man får fel relationer till spelarna. Jag var ju åtta år i AIK  och så här efteråt kan jag tycka att man får fel relationer då, säger Anders ”Ankan” Parmström.

– Jag köper inte det, jag tycker det är fel att tänka så. Så länge vi levererar, så länge vi tycker det är kul och ger energi så tycker jag att man kan sitta hur länge som helst, säger Pär Mårts med en allvarlig min.

– Som Tichonov och grabbarna då? inflikar Anders ”Ankan” Parmström och ler.

– Ett lysande exempel är ju Tommy Svensson som höll på med fotbollslandslaget. Det blev ju nästan en inbördesklubb, han höll på lite för länge med samma gubbar, de vågade inte ens sätta fram foten till slut men likt förbaskat var de med i landslaget och det är väl den risken man kan hamna i, säger Curt ”Curre” Lundmark.

”Känner mig inte gammal”

 – Jag känner mig inte gammal. Man kan inte mäta ålder i årsringar. Jag är så barnslig ibland så jag skäms nästan, åldern har absolut ingenting med det här att göra. Det jag känner är att jag måste vila för orka vara pigg och det har väl med åldern att göra men det har jag ju lärt mig nu, säger Pär Mårts.

Vad gör du efter tiden som förbundskapten i Tre kronor?

– Ingen aning, säger Pär Mårts med en tom blick.

– Vi ska ta hand om honom annars börjar han väl spela igen, skrattar Anders ”Ankan” Parmström.

– Det bekymrar mig inte, jag tänker inte på det, jag klarar mig på nåt sätt, fortsätter Pär Mårts.

Aldrig mer klubblag

Kan du tänka dig att bli tränare för nåt klubblag?

– Nej det tror jag inte, alltså man hoppar in i en torktumlare i juli sen ska man ut i april, man vet knappt vilken dag det är, vem man är gift med, säger Pär Mårts.

– Men det är en annan fråga, säger Anders ”Ankan” Parmström och alla brister ut i skratt.

Men vad ska du göra efter tiden som förbundskapten?

– Det spelar ingen roll. Jag ska försöka behålla jobbet i två VM till, det är mitt mål, avslutar en sammanbiten förbundskapten.

SVT sänder Ryssland-Sverige i Euro Hockey Tour, ikväll 18:30 i SVT2.

Förbundskaptener Tre kronor

  • Pär Mårts, kontrakt 2010-2016  
  • Curt Lundmark 1993-1995  
  • Anders Parmström 1981-1984

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre Kronor

Mer i ämnet