Mer lövskog runt Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Genom att bevara lövskog och rensa bort granar ska Länsstyrelsen rädda fler arter. Det är ett långsiktigt projekt som har pågått i sex år, men redan nu kan man se resultat.

– Vi ser att ovanliga arter av fåglar blir vanligare sakta men säkert. Det är det tydligaste vi har sett så här långt. Fåglar har en förmåga att svara ganska snabbt på åtgärder, så det är främst där vi ser resultat i dag, säger Niclas Bergius, biolog länsstyrelsen Västmanland.

Med en budget på 80 miljoner kronor har Sveaskog och länsstyrelserna i Västmanland, Sörmland och Uppsala hittills restaurerat mer än 2 000 hektar.

– Eklandskapet här hyser en massa ovanliga arter och vi såg att ekarna inte mådde så bra. Det var många granar som kvävde ut eken på sikt, så vi var tvungna att vidta åtgärder för att rädda de här ovanliga arterna, säger Niclas Bergius.

Hur går ni vidare i projektet nu?

– Ja, nu krävs det en långsiktig skötsel, så att vi tar hand om allt vi har skapat. Vi får inte låta det förfalla igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.