”Vargen fyller ingen funktion i vår natur”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya partiet mobiliserar sig över landet och vill se nollvision på varg.

Partiet föddes ur Facebookgruppen Våga Vägra Varg. Curt Edwertz från Norberg är en av partirepresentanterna.

– För mig handlar det om pengafrågan. Bara 2010 kostade rovdjuren 440 miljoner. Det motsvarar ungefär 1.500 underskötersketjänster, säger Curt Edwertz.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Vargen kostar bara pengar

Utöver att vargen enligt Edwerts är dyr, så har vargen varit utrotad i Sverige – och det av en anledning.

– Vargen behövs inte i vår natur, den fyller ingen funktion. Den kostar bara pengar och ställer till med problem, säger Curt Edwertz.

Naturskyddsföreningen tycker att partiets inställning till vargen är märklig. Dels för att vi inte kan minska vargbeståndet hur som helst på grund av EU-direktiv, men också för att vargen visst behövs i naturen.

Naturskyddsföreningen: Vargen påverkar bara jägarna

Och när det kommer till ekonomi så kostar vargen relativt lite pengar, menar Naturskyddsföreningens representant.

– Om man till exempel tittar på älgen så kostar bara trafikskadorna den bidrar till 3 miljarder. Till det kommer skador på skogen på flera miljarder. Dessutom kostar den ju liv och svåra skador, säger Lise-Lotte Norin på Naturskyddsföreningen.

– Dessutom är inte vargfrågan speciellt stor, säger hon. Vargen påverkar en liten grupp och det är jägarna. Dels är vargen en konkurrent till jägaren och den tar också en och annan lösdrivande hund.

Curt Edwertz och hans parti vill se en nollvision på varg. Men en plats i riksdagen hoppas han inte på i nästa års val. Däremot vill han och hans partikamrater väcka debatt runt vargens vara eller icke-vara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet