Mälarens största problem: Övergödningen

Uppdaterad
Publicerad

Mälarens största problem är övergödning, och många åtgärder behöver genomföras. Inom jordbruket finns till exempel en hel del problem med utsläpp av näringsämnen.

I projektet Mälaren – en sjö för miljoner arbetar man med att få ner övergödningen i Mälaren. Men enligt projektledaren David Liderfelt finns mycket kvar att göra.

– Mälaren är stor att det krävs många åtgärder för att man ska se effekt. Det är helt avgörande att kvaliteten på vattnet bibehålls. Vi behöver hålla nere mängden näringsämnen, hålla koll på miljögifterna, och skydda vattnet från risker som kan påverka dricksvattnet, säger David Liderfelt.

Mälarens vatten

– Det är Mälarens största problem just nu och det måste åtgärdas långsiktigt. Förutsättningarna har blivit bättre eftersom vi fått fosforrening på reningsverken, men nu är jordbruket den största källan till övergödning, säger Lennart Gladh, expert på sötvattenfrågor och Östersjön på WWF.

Viktiga åtgärder för lantbruket

Lantbrukarna är medvetna om och de arbetar på flera olika sätt för att minska utsläpp av näringsämnen.

De arbetar bland annat genom strukturkalkning, kantzoner intill diken och vattendrag, ökad andel ekologiska jordbruk och även täckdikning där man leder bort överskottsvatten från åkrarna.

– Täckdikning är den viktigaste åtgärden, för då får man bra struktur på åkrarna. Det blir som en stor vattenreservoar som renar vattnet, ger mindre jordpackning och högre grödor, säger Sture Johansson, ordförande i LRF Mälardalen.

– Ska vi ha svensk mat måste vi odla den på åkrarna och utnyttja de betesmarker som finns. Jag tror ju att det är mycket bättre att vi gör det här än att vi köper det utifrån där de använder mer bekämpningsmedel och påverkar klimatet på negativt sätt där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mälarens vatten

Mer i ämnet