Här inträffade rånet. Foto: Alf Jonsson/SVT Design

Rån mot pantbank i Västerås – åtta gripna

Uppdaterad
Publicerad

Dramatiska scener utspelade sig när en pantbank rånades i centrala Västerås. Även polishuset utsattes för vad man tror kan ha varit en avledningsmanöver.

Vid niotiden i torsdags morse inträffade ett rån mot Sefina pantbank i Västerås. Flera gärningsmän krossade en ruta för att ta sig in i lokalen. Utanför hade de ställt en flyktbil men när de försökte fly stoppades de av polisen.

– Vi har gripit åtta personer. Det här är personer som kommer från Stockholmstrakten och är kända av oss sedan tidigare för liknande brottslighet, säger Per Ågren, kommenderingschef vid insatsen.

Rån mot pantbank i Västerås

Personerna greps på olika platser runt om i Västerås, bland annat vid E18 vid Vallbybron. Alla är misstänkta för inblandning i rånet. Det var poliser från både Västerås och Stockholm som samarbetade under insatsen.

– Det var både spanare, insatspoliser och vanliga uniformerade poliser på plats. Vi hade också hjälp från Stockholm. Så i våra mått var det här en stor insats skulle jag säga, säger Per Ågren.

Rånarna fick med sig ett antal föremål från pantbanken, men det är i nuläget inte klart vad det är och hur mycket det kan vara värt, uppger polisen.

Rånarna ska inte ha använt skjutvapen vid råntillfället.

– Det har varit slägga och yxa, eller liknande, jag vet inte exakt vilken typ av tillhygge. Men inga skjutvapen vad vi känner till, säger Per Ågren.

Haft spaning på området

– Polisen har under en längre tid haft en spaningsinsats där vi fick indikationer på att ett rån skulle kunna komma att ske i Västerås. Var exakt visste vi inte men vi har upprättat en insatskapacitet för detta vilket gjorde att vi kunde finnas på plats när rånarna slog till, säger Per Ågren.

Målsättningen var att förhindra rånet och ingripa så tidigt som möjligt under förberedelsestadiet.

– Om vi hade lyckats fullt ut skulle rånet inte inträffat. Vi planerade att ta dem innan de kom fram till lokalen, men nu blev det inte så. Däremot griper vi samtliga involverade i det absoluta råntillfället. Det är ändå en mycket bra polisinsats, säger han.

Misstänkt avledningsmanöver

Under förmiddagen påträffades också ett misstänkt föremål vid entrén till polishuset. Bombgruppen från Stockholm var snabbt på plats och konstaterade att det inte rörde sig om en bomb.

– Vi har skjutit på väskan och den misstänkta bomben. Det visade sig att den var tom, säger Per Ågren.

Polisen tror att det finns ett samband mellan händelserna.

– Det hänger sannolikt ihop. Det här är någonting som vi har sett vid liknande tillfällen på andra ställen, säger han.

Vad händer nu?

– Nu vidtar en mängd utredningsåtgärder, bland annat tekniska undersökningar på platsen där det har skett och av de bilar som körts. Sedan sker vittnesförhör, målsägandeförhör och förhör med de misstänkta förstås. Vi är i början av en stor utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rån mot pantbank i Västerås

Mer i ämnet