Västerås går med i nätverk mot rasism. Foto: SVT/Arkiv

Röda siffror i mångmiljonklassen för Västerås

Publicerad

Västerås kommuns bokslut för fjolåret visar ett underskott på 52 miljoner kronor. Underskottet uppkommer främst inom hemtjänst och äldreomsorg.

Västerås kommuns bokslut för 2015 visar ett underskott på över 50 miljoner kronor. Att resultatet är negativt beror enligt kommunen på att verksamhetens kostnader överstiger budgeten med 103 miljoner kronor.

– Jag tycker det är allvarligt att våra verksamheter inte håller sina budgetar. Redan under förra året har vi vidtagit en del åtgärder för att komma i balans med budgeten i år. Bland annat har vi tillsatt ett antal analysgrupper som jobbar med detta, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S).

Underskottet uppkommer främst inom hemtjänst och övrig äldreomsorg, men även för högstadieskolor, gymnasieskolor, vårdkostnader för ungdomar och insatser för personer med funktionshinder.

– Just inom äldreomsorgen upplever vi att det är mycket svårt att hålla budgeten. Många människor med stort omsorgsbehov vill bo kvar hemma och då blir det mycket dyrare för kommunen. Så vi jobbar med att kunna erbjuda fler äldreboendeplatser, säger Anders Teljebäck (S).

Vad ska ni göra nu för att vända på underskottet?

– Allt fler inom kommunen är över 80 år – fram till 2020 kommer de äldre vara en mycket större grupp än nu. Så det blir en stor utmaning för att kunna klara situationen ur ekonomisk synpunkt. Vi måste se till att få in pengar. Det kan bli antingen via statsbidrag eller skattehöjningar framöver, säger Anders Teljebäck (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.