Anders Teljebäck anser att vi måste värna det demokratiska samhället men även vidta brottsförebyggande åtgärder. Foto: Tina Eckerskog/SVT

Tyst minut för offren i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Västerås Stad höll vid lunchtid en tyst minut för offren vid terrordådet i Paris. En av dem som blev dödade och en av de skadade kommer från Västerås.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) inledde i Stadshusentrén med ett tal:

”Hjärtligt välkomna hit för att hedra offren. Det görs nu över hela världen och vi tycker att det är viktigt att även göra det här.

Terrordåden i Paris

Världen är drabbad. Paris är drabbat men också Västerås. Mina tankar går till de unga kvinnornas föräldrar, släkt och vänner.

Det här måste fördömas kraftfullt. Vi måste samla oss mot terrorism, förtryck och ondska. Mot de som gör såna här saker. Men vi måste också samlas för saker. Mänskliga rättigheter och öppenhet.”

– Vi måste kämpa mot den här typen av krafter varje dag och vidta politiska åtgärder. Dels jobba på hemmaplan med trygghet och säkerhet tillsammans med polisen. Också jobba för att människor ska känna sig innanför och inte utanför samhället, säger Anders Teljebäck.

”Svårt sätta ord på känslorna”

Många västeråsare hade samlats för att hedra offren. Även på andra platser i Västmanland har det hållits tyst minut.

Chantal Eriksson från Frankrike har bott i Västerås i 41 år, och har familj och vänner i Paris.

– Det känns fördjävligt, säger hon.

Hon och en grupp landsmän i Västerås som brukar träffas varje vecka höll en minnesstund och en tyst minut utanför biblioteket i Västerås.

– Det var väldigt viktigt för oss fransmän som bor här i Västerås att få dela det här. Jag tänker på dem som är kvar, men det är väldigt svårt att sätta ord på känslorna.

Hon är inte optimistisk inför framtiden.

– Tyvärr kommer det nog att fortsätta, säger Chantal Eriksson.

Explosioner och skottlossning

Det var i fredags kväll vid 21.30-tiden som 129 personer dog när terrorister slog till på sju platser i Paris. Ett hundratal människor skadades.

Tillståndet för den skadade kvinnan i 20-årsåldern från Västerås är stabilt, uppger sjukhuskällor på måndagseftermiddagen.

Familjen till den avlidna kvinnan har bett om att få vara ifred och sörja.

Hjälp från kommunen

Västerås stad har upprättat en krisstödsgrupp för dem som känner att de behöver prata eller ställa frågor.

– Hit kan man ringa om man känner oro eller vill prata om frågor som man har i en sådan här situation, säger Anders Teljebäck.

Under morgonen hissade kommunen flaggan på halv stång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet