Ragnar Berglund har fått avslag på sin ansökan om skyddsjakt. Foto: Sigrid Renklint/SVT

Vargattacker två dagar i rad

Uppdaterad
Publicerad

Två vargattacker räcker inte för skyddsjakt. Nu vaktar fårägaren Ragnar Berglund sina djur på nätterna.

– Man har ju varit med när de här lammen har fötts och tagit hand om dem efter bästa förmåga. Och så ser man hur de här stackarna, som man varit kompis med, ligger döda och uppsprättade, säger Ragnar Berglund som sitter på en sten i fårhagen.

Runt honom betar de får som är kvar. Två dagar i rad i början av juni kom vargen. 24 eller 25 djur har strukit med, direkt vid angreppet eller senare av stress eller för lammens del av näringsbrist. Nu sitter han och hjälpsamma grannar vakt på nätterna.

Ingen skyddsjakt

Ragnar Berglund har ansökt om skyddsjakt, men fått avslag. Det kan bli aktuellt senare, menar handläggarna, men först ska de ta reda på om vargen bara vandrar genom området eller skapar revir. Och de föreslår rovdjursstängsel.

– Det är en jättebra idé men det är inte ekonomiskt försvarbart för mig, säger Ragnar Berglund

Han är ekobonde och måste flytta djuren mellan olika hagar för att hålla de friska utan mediciner och kemikalier. Han har många mindre betesmarker och det skulle bli mycket att stängsla.

Och om han slutar med djur inom fem år blir han återbetalningsskyldig vilket skulle ruinera honom enligt hans egna beräkningar.

– Jag får väl syssla med annat. Jag har ju 5000 kronor i pension som jag kan leva av. Gröt och vatten – det går ju det också.

Skyddsjakt

  • Naturvårdsverket är ansvarig myndighet för jakt.
  • Den som vill ansöka om skyddsjakt ska vända sig till sin länsstyrelse.
  • Länsstyrelsen är den regionalt ansvariga förvaltningsmyndigheten för jakt och viltvård.
  • Skyddsjakt tillåts under vissa förutsättningar på en del arter för att förhindra skador.
  • Tamdjursägare har också rätt att skydda sina djur på vissa villkor utan att ett särskilt beslut om skyddsjakt krävs.

Källa: Länsstyrelsen i Västmanlands län samt Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.