Foto: SVT

Asylsökande i Arboga: ”Vi är rädda naturligtvis”

Uppdaterad
Publicerad

Han väljer att vara anonym. I natt var han en av de 83 personer som fick evakueras från asylboendet. De som bodde där har fått andra platser att på – men oron finns kvar.

– Vi är rädda naturligtvis. Om en flykting gör något bra, så säger folk att det bara en person. Men om någon gör något dåligt, då är säger de att alla flyktingar är dåliga, säger ”Mehmet”, en av de boende, och som egentligen heter något annat.

Polisen har sedan mordet på Ikea haft ökad närvaro på asylboenden runt om i Västmanland. Farhågorna mot vedergällning tycks ha besannats. I natt hittades en brandfarlig vätska utan för boendet. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord.

Knivdådet på Ikea

Stärkt hotbild

– Sedan händelsen i torsdags när det var en demonstration har polisen haft en bevakning på platsen, säger Lisa Sinnervik, presstalesperson på Polisen i Västmanland.

– Ingen som söker skydd i Sverige ska behöva uppleva det här. Varken att förknippas med händelserna på Ikea eller att bli evakuerad mitt i natten, säger Magnus Rodin, regionchef på Migrationsverket.

Var de boende som evakuerades i Arboga ska bo är ännu oklart. 

– Jag vet inte vart vi ska eller vad vi ska göra, säger ”Mehmet”.

”Vi vill fler hjärtan”

Utanför asylboendet visade grannar på lördagen sympatier för de evakuerade genom att sätta upp hjärtan.

– Flera hjärtan vill vi ha, och förståelse mellan folk, säger Eva Eriksson, en av grannarna.

Sent i går natt utsattes ett boende för ensamkommande flyktingbarn i närheten av Värnamo för ett brandattentat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet