ABB betalar miljonskadestånd

Uppdaterad
Publicerad

ABB måste betala skadestånd på sammanlagt 1,1 miljoner kronor till fackförbunden Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer för att ha brutit mot kollektivavtalets övertidsregler.

Efter en utdragen tvist mellan facken och arbetsgivaren gällande kollektivavtalsbrott har nu arbetstidnämnden kommit fram till att ABB ska betala skadestånd på sammanlagt 1,1 miljoner kronor. Mellan 2007 och 2010 ska det nämligen ha tagits ut närmare 11.000 övertidstimmar utöver det som är tillåtet enligt gällande övertidsregler.

– Det är bekymmersamt att vi inte lyckas följa arbetstidreglerna. Det finns ju en skyddslagstiftning av en anledning, säger Bertil Nordqvist som är ordförande för fackförbundet Sveriges Ingenjörer vid ABB.

Nordqvist hoppas att det här ska leda till större medvetenhet om vikten av att följa skyddslagsstiftningen.

– Det är jättetråkigt när det går så långt att det blir en skadeståndfråga men det är bra att frågan lyfts så att vi kan jobba framåt. Jag tycker mig se framsteg, säger han.

Christian Dieckmann, förhandlingschef på ABB vill inte kommentera skadeståndet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.