Foto: SVT

Aurica har sin hemtjänst via bildtelefoni

Uppdaterad
Publicerad

Västerås kommun blir först i landet med att införa så kallad eHemtjänst. Äldre och funktionshindrade kan därmed få en del av sin hemtjänst utförd på distans med hjälp av ny teknik.

Aurica Haralambie bor på Bäckby i Västerås. Hon är en av 12 personer som redan provat på eHemtjänst under ett års tid. Efter en stroke för två år sedan fick hon Afasi och har stora talsvårigheter.

Men med gester och ansiktsuttryck ger bildtelefonen möjlighet för hemtjänsten att göra tillsyner via den nya tekniken. Även för hennes dotter så har tekniken inneburit nya möjligheter.

– Jag känner mig piggare nu för tiden, säger Dalila Caratas. Förut var jag verkligen tvungen att komma hit varje dag och kolla hur det var. Men nu när jag vill kolla hur det är med henne så kan vi samtala på det bästa sättet via bildtelefon.

– Jag vet att man pratar om att tekniken tar bort det mänskliga mötet, förklarar projektledare Maria Gill på Västerås kommun, men vi vill ju faktiskt säga att det till och med främjar och ökar de mänskliga mötena. Det är ju någonting som vi lärt oss av de äldre vi jobbat tillsammans med.

Ny internetlösning på gång

Fyra gånger om dagen får Aurica vanliga hemtjänstbesök och sen kompletteras de med samtal över bildtelefonen. Tekniken är mycket enkel, utvecklad för att alla ska klara av den. Brukaren idag själv måste själv stå för internetabbonemanget, något som fått en del att tacka nej till att ta del i försöken av den nya tekniken.

En ny internetlösning som ska vara gratis för brukaren undersöks just nu. Det som väntar nu är en upphandling av den teknik som behövs och en omfattande utbildningsinsats. Minst ett år får man räkna med innan det är igång på allvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.