Foto: TT

Därför är april den farligaste månaden för motorcyklister

Uppdaterad
Publicerad

Polisen satsar extra på hastighetskontroller under påskveckan. Men farten är bara en risk för motorcyklister under april.

Hög hastighet, löst grus och rostiga körkunskaper – det kan fälla även den vane motorcykelföraren. Under nästa vecka kommer polisen att satsa extra på hastighetskontroller runt om i landet.

– Under nästa vecka är det nationell trafikvecka, förklarar Jörgen Bergfasth på trafikpolisen i Västmanland. Då riktar vi allt trafikarbete mot just hastighet.

Förutom att påskveckan är en vecka då många reser och trafiken tätnar så är det också många som plockar fram motorcykeln för säsongen. Statistik visar att singelolyckorna med motorcykel ökar något i april. Löst grus i kombination med hög hastighet är ofta problemet.

– För motorcyklister, som är så oskyddade, är det förstås extra viktigt att hålla hastigheten. Samtidigt uppmanar jag väghållaren att så fort som möjligt samla upp allt grus, säger Elisabeth Westman, på NTF Västmanland.

Ett halvår utan körning på två hjul sätter också sina spår.

– Sen är det många som inte tar sig tid att öva och träna upp sina reflexer på motorcykeln utan ger sig ut och kör direkt, förklarar Jörgen Bergfasth. Våra egna motorcyklister börjar säsongen med en träningsvecka för att få tillbaka känslan för motorcykeln. Först därefter rullar de ut i trafiken igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.