Foto: SVT

De är Västerås hemmahopp i SM

Uppdaterad
Publicerad

Det var nästan 20 år sedan senast – men nu är SM i konståkning tillbaka i Västerås. Debuterande hemmaåkarna Ebba och Klara Lindevret satsar på att sätta skären rätt.

Senast de svenska mästerskapen i konståkning avgjordes i Västerås var någon gång under 1990-talet. Det var ungefär då som systrarna Ebba och Klara Lindevret såg dagens ljus första gången. Nu är SM tillbaka i stan, tjejerna har växt upp och det finns placeringar att göra.

– Jag lägger ner väldigt mycket tid på konståkningen och tränar över tjugo timmar i veckan. Så jag är i riktigt god form och har laddat upp inför SM, säger IFK Västerås-åkaren Ebba Lindrevret.

Stenhård konkurrens

Konkurrensen kommer att vara stenhård då det är Sveriges bästa åkare som gör upp. Omkring hundra åkare deltar i tävlingen som avslutas på söndag, bland annat kommer VM-meriterade syskonparet Viktoria och Joshi Helgesson att sätta skären i Västeråsisen.

För hemmahoppen däremot kanske inte den största kampen utspelas på isen – utan i deras egna nerver.

– Det blir lite extra nervöst när det är större mästerskap, framförallt när det är på hemmaplan. Då blir det mer nerver att hålla reda på när man åker, säger Klara Lindevret.

Storasyster Ebba fyller i:

– Det är just den mentala biten som spelar in mycket vid stora tävlingar. Det gäller att vara både fysiskt och mentalt stark när man tävlar i konståkning. Många har problem med att de inte riktigt får huvudet med sig när man börjar känna sig trött i slutet av sitt program.

”Tar det bara lugnt”

Hur tror ni att det kommer att gå för er?

– Tar jag det bara lugnt och inte tänker för mycket på publiken och att det är SM så kan det nog gå riktigt bra, säger Ebba Lindrevret.

– Svårt att säga såhär innan men jag har förberett mig så gott jag kan. Jag hoppas på att göra två rena åk så får man se hur långt det räcker, säger Klara Lindevret.

Svenska mästerskapen i konståkning pågår i ABB Arena 11-14 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.