Foto: Gruvprojektet Sala silvergruva

Dykare går på djupet med sigill

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen var det Gruvdykningens dag i Sala silvergruva. SVT hängde med dykarna ner i djupet.

Förutom det egna nöjet kartlägger dykarna gruvgångarna och fotar och filmar miljön åt Sala silvergruva. Hittills har de täckt av hälften av gruvan och lagt ut åtta kilometer säkerhetslina i det 100 meter djupa och 700 meter långa området.

– Först fokuserar man kanske mest på att hitta hem, men ju mer erfaren man blir desto mer ser man av detaljer som fotspår, hästspår och spår av industrihistorien. Det stora målet för oss är att hitta kung Karl den XI:s sigill som ska finnas här nere någonstans, säger Jonas Pavletic, projektledare i Gruvprojektet Sala silvergruva.

Ingen levande person har sett sigillet, men man har läst om det och tror att sigillet kan vara kungens namnteckning som han skrev på en bergvägg och som någon högg ut.

Inget för nybörjare

Gruvdykningen är inget för nybörjare. Det är en mörk, kall och tuff dykutmaning som kräver både erfarenhet och särskild utbildning även för den som är van sportdykare.

– Om vi får problem där nere har vi lika långt hem som vi har dykt. I sportdykning kan man gå rakt upp vid problem och det kan inte vi. Det är lite som att jämföra konståkning och ishockey. Du kan var jätteduktig på att åka skridskor, men i en ishockeymatch skulle du råkat riktigt illa ut, säger Jonas Pavletic.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.