Foto: SVT

Elever fotade klotter

Publicerad

I demokratins namn gick årskurs tre på Rudbeckianska gymnasiets internationella profil i Västerås på tisdagen ut och fotograferade centrum.

Det handlade om ett projekt med inspiration från USA.

– Först blev jag lite fundersam, varför ska vi fotografera klotter, men sedan insåg jag att det här är någonting väldigt bra, säger eleven Nicole Hällqvist.

Uppgiften var att fotografera förstörelse i centrum och föreslå förbättringar. Projektet heter ”Städa vår stad” och förlagan är en amerikansk idé om att kombinera utbildning och insatser för samhället. Enligt klasskamraterna ligger projektet helt i linje med utbildningens profil.

– Vi jobbar mycket med demokrati och hållbar utveckling, det här handlar om lagar och att se om allmänheten tar ansvar, säger Ville Posada.

Är inte det polisens jobb?

– Jo, men vi kan ju även kolla om polisen verkar göra sitt jobb, säger Ville Posada.

Västerås styrande politiker ska få del av de resultat som eleverna via särskilda appar laddar upp till en hemsida.

– Det känns som om det här är ett sätt att visa att vanliga medborgare kan få de högst styrande att lyssna och göra förändringar, i alla fall hoppas vi att det blir så, säger Ville Posada.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.