Foto: TT Nyhetsbyrån

Ett glas vatten i Skinnskatteberg lika dyrt som tre i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för vatten och avlopp har höjts med 2,6 procent i Västmanland. Men skillnaden mellan länets kommuner är stora.

Vatten och avlopp kostar 4100 kronor mer per år i en vanlig trerumslägenhet i Skinnskatteberg jämfört med Västerås. Det visar den senaste Nils Holgersson-undersökningen som kartlagt priserna för vatten och avlopp för ett flerbostadshus i länets samtliga kommuner.

– Västeråsarna får drygt tre glas vatten för samma pris som de boende i Skinnskatteberg betalar för ett, säger Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

Behövs stora investeringar

I undersökningen framgår också att Köping står för länets högsta höjning på nära tio procent.

Sommaren och höstens översvämningar på olika håll i landet har satt fokus på hur sårbara flera kommuners vattenledningar är. Många kommuner behöver göra stora investeringar i vatten- och avloppsnäten. Det är en nödvändighet för att bland annat kunna möta klimatförändringarna. Men Nils Holgersson-undersökningen visar att det på många håll har lett till kraftiga prishöjningar.

Lägst avgifter i Västerås

– Vi uppmanar kommunerna i Västmanland att göra allt man kan för att hålla nere priserna. Kunderna ska inte bära hela kostnaden för klimatsäkringen, säger Kjell Berndtsson.

De genomsnittliga kostnaderna för vatten och avlopp har stigit med 3,6 procent i Sveriges kommuner.

Högsta kostnaderna har Tanum, Tjörn och Ockelbo. Lägst är avgifterna i Västerås tillsammans med Stockholm och Huddinge.

Kommuner med högst/lägst kostnad för en vanlig trerumslägenhet

Högst

Skinnskatteberg 5 780 kronor/år

Norberg 5 476 kronor/år

Arboga 3 953 kronor/år

Lägst

Västerås 1 701 kronor/år

Surahammar 3 030 kronor/år

Hallstahammar 3 181 kronor/år

Källa: Nils Holgerssongruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.