Foto: SVT

De har stått för ovärderlig hjälp under branden

Uppdaterad
Publicerad

De beskrivs som oumbärliga när branden i Västmanland bekämpats. Frivilliggrupperna som samlat in och gett mat, dryck och material till räddningstjänst och andra som kämpat med branden.

– Det kommer folk hela tiden som är hungriga, de vill ha kaffe och smörgåsar så det går åt och sen är det också mycket hygienartiklar, skavsårsplåster, sockor, handskar utöver mat, säger Margareta Burell, frivilligarbetare Västerås.

Allt ifrån stora leveranser från företag till hembakade bullar från privatpersoner – det är många som vill hjälpa till. Frivilliggruppernas arbete är att samla in och distribuera mat, dryck och förnödenheter till dom som arbetar hårt med branden. Och att frivilligarbetarnas arbetet är uppskattat råder inga tvivel om.

–De gör ett alldeles utmärkt jobb, vi är imponerade av den service vi får så det är guld värt, säger Nils Eklöf i Hemvärnet.

-De har betytt ovärderligt mycket, utan de frivilliga resurserna så skulle det här aldrig fungera, menar Åke Broman, räddningschef Mälardalens Brand- och Räddningsförbund (MBR). Man började i liten skala och har byggt upp det successivt till en mycket väl fungerande organisation, det har inte vad jag känner till prövats i den här skalan i landet tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.